Yhteenveto
- Pyöräilymatkaa 1104 km
- Bruttonousua noin 17 000 m
- Pyöräilypäiviä 12
- Aurinko paistoi ainakin jonkin aikaa viitenä päivänä
- Vettä satoi lähes kaikkina vuorokausina, useimmiten kuitenkin yöllä, monesti myös juuri ennen leirintäalueelle saapumista
- Lämpötila vaihteli päivisin +12 ja +18 välillä, öisin +7 ja +12 välillä
- Trollstigen ja sen nousu polkemalla
- Oldevatnetin maisemat
- Sognefjelletin ylitys kokonaisuudessaan
Sää olisi tietysti voinut olla hieman aurinkoisempi, koska nyt maisemien kuvauksellisuus kärsi matalalla roikkuvista pilvistä. Toisaalta sadettakaan ei juuri tullut muuten kuin yöaikaan, joten keskinkertaisuudessaan keli olikin itse asiassa ehkä melko optimaalinen pyöräilyn kannalta. Tätä kirjoittaessani elokuun toisella viikolla korkeapaine on asettunut Pohjois-Euroopan ylle, ja sääennusteet lupailevat Trollrunden-seuduille todella komeaa säätä...taisin olla reissussa kuukautta liian aikaisin!
Pilvien peittämän näkyvyyden takia Dalsnibba jäi kiipeämättä, mutta 500 metrin lisänousu olisikin ehkä ollut aika haasteellista jo yli 1000 metrin nousun päälle. Muutenkin lepopäivien pitämättömyys, hieman riittämätön palautumistankkaus iltaisin sekä telttayöpymisten lyhyehköt yöunet kostautuivat reissun edetessä jalkojen väsähtämisenä rajuissa nousuissa. Maagiseksi rajaksi tuntui muodostuvan jyrkissä serpentiininousuissa suunnilleen 800 metrin korkeus, johon asti pääsi vielä ajamalla mutta josta ylöspäin joutui useimmiten talutushommiin. Polkemisenergia loppui varsinkin, jos oli erehtynyt pitämään nousun aikana liian pitkän tauon, jolloin jalat menivät totaalisesti tukkoon.
Leiripaikat
Aiemmasta poiketen kaikki tämän reissun majoittumiset (14 yötä) olivat teltassa leirintäalueella. Halvin yö maksoi 40 NOK (5,50 euroa), kallein 320 SEK (38,80 euroa). Tyypillinen lisähinta suihkusta oli 10 kruunua. Huoltotilat olivat kaikkialla siistit, erityismaininnan kuitenkin ansaitsevat Oldevatn, Jølvassbu sekä hieman yllättäen myös Umeå. Norjan leiripaikoista lähes kaikkien naapurissa oli pauhaava koski tai joki, poikkeuksena säännöstä oli Veganeset Dragsvikissä, jossa oli jopa häiritsevän hiljaista...
Välineet ja varusteet
Varsinaisia teknisiä murheita ei oikeastaan ollut lainkaan, eikä kroppakaan tällä kertaa valitellut mistään ajoasennon ongelmasta. Drymaxx-puku tarjosi riittävästi suojaa harmaan tihkuisessa säässä, ja koska kelit olivat suhteellisen viileitä, puvun rajallinen hengittävyyskään ei erityisemmin haitannut. Pieni tappio oli, kun pyörän runkolaukun kiinnitystarranauhan pää ehti hangata polven sisäreunasta housujen pintakankaan puolittain rikki, ennen kuin huomasin asian ja pystyin korjaamaan tilannetta hiukan.
Haltin Hike&Bike II oli edelleen iskussa ja toimi hyvin tämän reissun olosuhteissa - myös kasaaminen ja purkaminen sujuivat ripeästi huolimatta siitä, että ulkoteltta oli märkä käytännössä joka ikinen aamu. Mukavuuslämpötilaltaan +7 asteen Millet-makuupussi oli juuri sopivan lämpöinen näillä keleillä. Myös Thermarestin Z-Lite-makuualusta oli varsin näppärä käsitellä ja riittävän mukava käyttää, koska kaikki telttapaikat olivat nurmipohjaisia eikä tarvetta alustan lisäpehmennykselle käytännössä ollut.
Kustannukset
- Auton polttoaine 188 euroa (98 euroa + 749 SEK)
- Auton pysäköinti 99 euroa (77 SEK + 650 NOK)
- Autolautta 160 euroa
- Majoitus 245 euroa (580 SEK + 1265 NOK)
- Ruokailu ja eväät 665 euroa (32 euroa + 922 SEK + 3780 NOK)
- Norjan lautat 47 euroa (340 NOK)
- Norjan juna 81 euroa (588 NOK)
- Muut 60 euroa (432 NOK)
- YHTEENSÄ 1545 euroa (auton käytön osuus 387 euroa)