keskiviikkona, heinäkuuta 16, 2014

Hienon reissun päätös junaa vaille valmis


16.7. ke

Päätökseni Eskelisen kyydistä jo tänään osoittautui erittäinkin oikeaksi, koska tuuli oli pahimmillaan tosiaankin yli 10 m/s suoraan etelästä. Se olisi käytännössä tarkoittanut lähes suoraa ja epätoivoista vastatuulta Karasjoelle asti eli lähes koko päivämatkaksi. Lisäksi olin arvellut, että pusikkoisella maisemalla ei ehkä olisi  enää mitään merkittävää annettavaa (mikä bussin ikkunasta nähtynä osoittautui varsin oikeaan osuneeksi oletukseksi). Eskelinen olisi kaiketi pysähtynyt myös Stabbursdalenissa, mutta koska kamojeni lastaamiseen menisi jonkin verran aikaa, päätin polkaista ensin Lakselviin, jossa olisi 45 minuutin pysähdystauko klo 7:25 alkaen. Lähdin 17 kilometrin siirtymälle hyvissä ajoin tasan aamukuudelta, mikä aikataulun kannalta ei ollut yhtään liian aikaisin, sen verran lisähaastetta  vastatuuli toi polkemiseen. Aikaa kului reilusti yli tunti, mutta lopulta sain silti tovin odotella Eskelistä, sillä se saapui Lakselviin 25 minuuttia myöhässä vasta klo 7:50. Odotellessani lähes hyytävässä tuulessa kiertelin lämpimikseni Lakselvin "keskustaa" ja yllätyin, miten paljon erikoisliikkeitä laidasta laitaan sieltä oikeastaan löytyikään.

Eskelisen ruumassa oli sopivasti tilaa, jotta sain pyörän ja muut tavarat lastattua riittävän hyvin kestämään koko päivän mittaisen rynkytyksen pohjoisen kuoppaisilla teillä. Ostettuani lipun 90,20 eurolla matka jatkui Lakselvistä klo 8:25, matkustajia ei tainnut olla itseni lisäksi muita kuin kaksi taiwanilaista naista (äiti ja tytär?). Kuskilla oli mukanaan 8-vuotiaan tyttärensä, jolta tämä "kesälomamatka" tuntui sujuvan enimmäkseen vuoroin torkkuen ja vuoroin tablettikoneella pelaten. Eskelinen ajaa kesäkaudella päivittäin Nordkappiin asti, jossa auto on perillä klo 22:20 ja josta se lähtee takaisin klo 1:00, päätepysäkki on Honningsvågissa klo 1:40. Silloin on kuskien vuoronvaihto: Nordkappiin ajanut pääsee nukkumaan ja viettämään vapaavuorokautta, levännyt kuski lähtee vuorostaan autolla kohti Rovaniemeä (tai jopa Oulua) klo 5:10.

Kova etelätuuli toi lopulta mukanaan myös sadetta, sillä tihuttaminen alkoi Skoganvarren ja Gaggavatn-risteyksen jälkeen. Jonkin verran kunnon sadetta oli vuorossa Inarin ja Ivalon paikkeilla, mutta seuraava pidempi pysähdystauko Ivalossa olikin sitten jo poutaisempi. Matka jatkui aikataulun mukaisesti ilman suurempia yllätyksiä, taivas tuntui kirkastuvan kilometri toisensa jälkeen ja lopulta Rovaniemi olikin taas helteisen aurinkoinen (ukkospilviä oli kuitenkin liikkeellä keskustan ympärillä). Tungettuani matkatavarat jälleen rautatieaseman säilytykseen lähdin Rovaniemen keskustaan etsimään ruokapaikkaa. Koska ruoka on tässä reissussa tuntunut painottuvan eväspuolelle, päätin syödä kunnolla viimeisen illan kunniaksi, mutta paikallisen "aidon" lappilaisravintolan menu ei kuitenkaan vetänyt vastustamattomasti puoleensa. Lopulta päädyinkin sitten varsin mielikuvituksettomasti Rossoon, jossa tilasin alkuruoaksi bruchettan parmankinkulla ja melonilla, pääruoaksi paistettua lohta valkosipulikermaperunoilla ja vielä jälkiruoaksi lämmin suklaaleivos banana split -jäätelöllä.

Täydellä vatsalla olikin sitten hyvä valmistautua pikajuna P274:n lähtöön ja hankkia matkalippu 125,90 euron hinnalla juuri ennen lipputoimiston sulkeutumista. Samaan junaan oli tulossa myös pari turkulaisopiskelijaa, jotka olivat polkeneet E8-tietä Kemistä Tromssaan (edellisellä kerralla samaista E8-tietä Turusta Kemiin - no, makuasioista ei voi kiistellä pyöräretkeilyssäkään). Lastausvaiheessa linja-autolastillinen kiinalaisturisteja kuormitti konduktöörivaunun matkatavaraosastoa, jonne jokaisella oli ainakin yksi matkalaukku heitettäväksi. Junan lähtöä klo 20:55 säesti juuri aseman päälle ehtinyt ukkoskuuro. Oma makuupaikkani oli 2-kerrosvaunun yläkerrassa, jossa hytteihin kuuluu oma suihku/vessa. Tällä kertaa jouduin jakamaan hyttini, kunhan olin ensin odottanut sisäänpääsyä käytävällä puolisen tuntia ennen kuin konduktööri saapui paikalle lipuntarkastuskierroksellaan - ovessa ei ollut avainkorttia odottamassa, koska alapetin matkustaja oli ottanut sen mukaansa käydessään ravintolavaunussa.

Seuraavana aamuna juna oli perillä hieman aikataulustaan edellä klo 5:40, joten nyt reissusta oli jäljellä enää viimeinen siirtymä rautatieasemalta kotiin utuisen aamun lämmetessä jo lähes helteiseksi.

17 (989/1008) km Stabbursdalen - Lakselv
3 (992/1008) km Lakselv
9 (1001/1008) km Rovaniemi
7 (1008/1008) km rautatieasema - koti

Ei kommentteja: