maanantaina, heinäkuuta 20, 2009

Päivä 3 (tiistai 21.7.)


Päivän nousu 175 m 2,5 km matkalla.

Ennen lähtöä nautin kevyen aamupalan leirintäalueen respan kahvilassa yövahdin valmistellessa varsinaista aamupalatarjoilua. Eiliseen tapaan melkoisen aikainen lähtö klo 6:00 pilvipoutaisessa säässä. Hurtigbåtin kyytiin kohti Finnsnesiä pääsi noin 250 kruunun maksua vastaan klo 7:00, kovavauhtinen matka kesti tunnin ja kymmenen minuuttia. Finnsnes-Silsandin korkea silta oli aika tuulinen, joten ylhäällä piti ajaa kieli keskellä suuta, ettei heilahtaisi sillankaidetta vasten (toiseen suuntaan menevät tietysti horjahtaisivat autojen alle). Oikeanpuoleinen polvi vaivasi melkoisesti koko aamupäivän, kunnes huomasin, että satula oli jäänyt hieman liian alas taannoisen bussikuljetusrumban jäljiltä. Nostin satulaa noin kolme milliä, joka riitti jatkossa poistamaan polvivaivat koko loppumatkaksi.

Matkalla Gryllefjordiin makasi kettu pienellä kärrytiellä tien sivussa, eikä hätkähtänyt yhtään ennen kuin pysähdyin ja aloin kaivaa kameraa esiin. Valtaosa maisemista erityisesti Svanelvdalenissa muistuttavat aika tavalla Karigasniemen tienoota, joka tuli tutuksi vuodentakaisella reissulla. Meren läheisyydessä tielle - joka muuten oli paikoin vain reilut pari metriä leveä - oli tuotu kotiloita, joiden sisukset jokin pienpeto oli ilmeisesti pistänyt poskeensa. Lieneekö saman lajin edustaja, joka oli napostellut simpukoita Kaivuonon rannoilla... Bergin kohdalla oli varsin mittava nousu, josta piti selviytyä kohtalaiseen vastatuuleen. Sää oli kuitenkin aurinkoinen ja tunnelma kohosi aika lämpimäksi serpentiiniä kivutessa 175 metrin korkeuteen noin 2,5 kilometrin matkalla. Vuorenrinteen toisella puolella avautui melkoinen lasku Gryllefjordin pohjukkaan turkoosin veden ääreen. Gryllefjordin keskustassa - siis satama, kauppa ja muutama asuintalo - olin perillä tasan klo 14:00. Tällä pätkällä tuli jo melkoinen joukko muita pyöräilijöitä vastaan, mm. pariskunta kaksipyöräisillä perävaunuilla. Andenesin laivaa odotellessa ostin välipalaa paikallisesta ICAsta. Tyypillinen aamu- tai välipalani norjalaisesta kaupasta ostettuna on muodostunut näillä reissuilla tällaiseksi: myslillä terästetty mustikkajogurtti, täytetty sämpylä, banaani sekä juomaksi puoli litraa kivennäisvettä. Viime vuoteen verrattuna kauppojen valikoimissa oli jogurttipuolella uutuutena (en ainakaan kiinnittänyt huomiota viime vuonna) Piano Duo: mm. toffeenmakuista jogurttia jonka lisukkeena suklaamurorakeita tai kookoshiutaleita. Ei ehkä kaikkein terveellisintä jogurttiosastoa mutta ah niin hyvää nälkäisenä!

Laivamatka - kaksi tuntia 150 kruunulla - olikin sitten varsinainen kokemus. Vaikka sää oli muuten aurinkoinen, pohjoisesta aavalta mereltä kulkeutuvat mainingit heiluttivat kapeata laivaa melkoisesti sivusuunnassa. Pahimmillaan keinunta oli yli 45 astetta kumpaankin suuntaan varsin nopeaan tahtiin, mikä sai tavarat lentelemään ympäriinsä ja osan matkustajista voimaan pahoin. Itse pidin yllä aktiivista vastaliikejumppaa, jonka avulla oma horisonttini pysyi suunnilleen vaakatasossa. Puolentoista tunnin matkan jälkeen alkoi vatsanpohjassa tuntua jo hieman heikolta, mutta onneksi laiva pääsikin jo lähelle Andenesin rantaa ja merenkäynti helpotti vähitellen. Andenesissa ruokalistalla oli kunnon pihvi Grönnbua-ravintolassa sen kunniaksi, että jalkojen alla oli taas kiinteää maata.

Matkan jatkuessa Vesterålenin sää oli nopeasti huononemassa, joten vedin sadevarusteet ylle. Varsinaista sadetta ei sitten lopulta tullutkaan, mutta harmautta ja ajoittaista tihkuntapaista kylläkin loppupäiväksi. Bleikin hiekkarannat eivät tässä säässä häikäisseet, niinpä jatkoinkin vauhdilla matkaa Vesterålenin länsirannan nummimaisemien poikki kohti Risoyhamnia. Wildcamp-leiripaikka löytyi vasta 23:15 Buksnesfjordin pohjukasta paikasta, jossa paikallinen nuoriso oli lopettelemassa kalasteluaan. Tie meni paikan ohi melko läheltä, mutta onneksi liikennettä ei liiemmälti tuona yönä ollut. Ilma oli lämpimämpi kuin aiempina iltoina, joten itikoitakin riitti jo kohtalaisesti kiusaamaan matkaajan iltatoimia.

Tromssa-Finnsnes-Grylleford-Andenes-Nordmela-Risoyhamn-Buksnesfjord 153 km.
Yhteismatka 153 / 368 km.


Ei kommentteja: