maanantaina, heinäkuuta 20, 2009

Päivä 1 (lauantai 18.7. ja sunnuntai 19.7.)


Ensimmäinen wildcamp-leiri Samuelsbergin tuntumassa.

Lähtö aurinkoisessa säässä Tampereelta yöjunalla 22:11, paikka oli varattu makuuvaunun yläpediltä. Alapedillä oli ranskalaisperheen noin 15-vuotias poika, joka vaikutti nukkuvan koko ajan melkoisen sikeästi - isänsä tuli herättelemään aamulla.

Juna oli perillä Rovaniemellä 7:53 auringon paistaessa, ja aamu saatiin käyntiin savulohikiusauksen voimalla asemaravintola Assarissa. Eskelisen bussi lähti rautatieasemalta aikataulun mukaisesti 11:00. Muiden matkustajien mukana kyytiin tuli Rovaniemeltä myös kaksi pyörää Muonioon, joista toinen oli "juuri huollettu", mutta jo vain näytti olevan taas vaihdevaijeri poikki. Kyytiin tuli myös virolainen Ivar Säde, joka oli matkalla Tromssaan. Kittilästä kyytiin poimittiin kolme saksalaista maastopyörineen ja Bobeineen, olivat ilmeisesti matkalla Altan suuntaan. Lopuksi Jerisjärveltä mukaan tuli vielä yksi Oiva. Palojoensuulla oli Altan auto odottamassa vaihtajia, jotka siirsivät tavaransa jo toiseen autoon, kunnes kuljettajat huomasivat, että toisen kuljettajan ajopiirturivarusteet eivät sopineetkaan uudempaan autoon. Niinpä vaihto peruttiin ja tavarat siirrettiin vielä kerran päikseen, joten jouduin minäkin roudaamaan kaikki tavarani autosta toiseen. Jatkoyhteyden auto oli vanhempaa mallia matalammalla tavaratilalla, joten pyörä piti laittaa makuuasentoon. Kilpisjärven retkeilykeskuksen pihassa olimme perillä 17:50, ruokaa sai ahmia vatsan täydeltä kesäbuffetista.

Varsinaisen pyöräilyosuuden aloitus pääsi käyntiin 19:20. Jonkin matkaa rajanylityksen jälkeen kuvasin komeata koskea, jota luulin 25 metriä korkeaksi Rovijokfosseniksi. Kuvaamani koski oli kuitenkin paljon lähempänä Suomen rajaa, eikä sen nimikään oikein selvinnyt. Koskena se oli silti vähintään yhtä komea kuin se toinen, jonka tässä jälkeen päin olettaisin oikeaksi Rovijokfosseniksi. Lähes koko matkan rajalta Skibotniin Skibotnelva kulkee syvässä rotkolaaksossa, jonka toisella reunalla tie kiemurtelee syöksyen aina välillä reiluina laskuina alaspäin. Onneksi hurjissa alamäissä vauhtia hillitsi melkoinen vastatuuli, joten meren rantaan Skibotnissa pääsin ilman haavereita klo 22:00 Suomen aikaa. Aurinkoinen sää oli muuttunut vähitellen pilvipoutaiseksi samalla kun leiripaikkaa piti etsiskellä pöpeliköstä Samuelsbergin tienoilta. Skibotnin jälkeen tieprofiili on varsin tasainen eikä liikennettäkään näin sunnuntai-iltana ollut kuin nimeksi. Leiripaikka löytyi lopulta klo 00:15 Suomen aikaa Kaivuonoon laskevan joen rannalta läheltä paikallista krouvia. Naapurissa lokkien huudot olivat aika voimallisia ja jatkuivat läpi koko viileän yön.

Kotoa rautatieasemalle 7 km.
Pyörimistä Rovaniemellä 7 km.
Kilpisjärvi-Skibotn-Samuelsberg 83 km.
Yhteismatka 97 / 97 km.


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Nonii.. eka kuva julkastu.. kyllä se tästä