keskiviikkona, heinäkuuta 21, 2010
Venehauta pronssikaudelta
20.7. tiistai
Huolimatta pehmeästä alustasta - tai ehkä juuri siksi - heräsin aikaisin ja lähdin liikkeelle jo 6:20 auringonpaisteisessa säässä. Viimeistään tässä vaiheessa alkoi soratiekiintiö olla täynnä, joten en enää seurannut Gotlandsledeniä kohti Skansuddenia. Sen sijaan jatkoin tietä 140 Sprogen kautta, josta kuitenkin käännyin pienemmälle tielle Ekstaan päätyen takaisin päätielle Fröjelin kohdalla. Fröjelissä laskeuduin alas rantaan kiikaroimaan merestä kohoavaa Lilla Karlsön saarta, joka on tiukasti rauhoitettu luonnonsuojelualue. Fröjelin lähistöllä on myös toinen komea nähtävyys eli Gannarven todella hieno pronssikautinen venehauta.
Klintehamniin ehdin jo yhdeksäksi ostamaan eväitä tai ehkä oikeammin aamupalaa. Hieman Västergarnin jälkeen alkoi melkoisen odottamatta pyörätie, jota riittikin sitten lähes 25 kilometriä aina Visbyhyn asti. Ilmeisesti pyörätien tarkoitus on helpottaa vuokrapyörillä liikkuvien turistien pääsyä Toftan hiekkarannoille. Lähempänä Visbytä rantaviivaa värittää Högklint, joka on korkea rantajyrkänne hienoine näkymineen kohti Visbytä. Löytyypä sieltä 1700-luvulla eläneen Jonas Nilsson Lilja -nimisen rosvon piilopaikkaluolakin...
Jo Gotlantiin saapuessa saattoi havaita laivan matkustajien ikäjakaumasta, että Gotlannin ehkä merkittävin turistipyydys on Vibblessä sijaitseva Kneippby eli Peppi Pitkätossu -maa. Sen onnistuin tällä kertaa välttämään, mutta sen sijaan tein nestetankkauksen vieressä olevan automuseon kahviossa. Automuseon pihassa olisi voinut ajaa esimerkiksi radio-ohjattavilla rata-autoilla, mutta päätin jättää senkin nyt väliin. Visbyhyn pääsin perille jo puoleen päivään mennessä, joten tänään oli aikaa laajemmalle kaupunkikierrokselle. Vanhan kaupungin kaupat myyvät matkamuistoja, vaatteita ja keramiikkaa - joukkoon mahtui myös pelkästään Tintti-aiheisiin tuotteisiin keskittynyt liike. Ennen päivän pastalounasta sain ostettua tuliaiset sekä postikortit merkkeineen. Lounaan jälkeen keskityin Gotland Fornsalen -museon tarjoamaan historiapläjäykseen, jossa kuvakivet, hopea-aarteet, viikingit ja Hansa-aika tulvivat mielen sopukoihin koko rahan edestä. Jälkeenpäin tosin tulin siihen olettamukseen, että esim. ainakin joidenkin kuvakivien osalta Tukholman Historiska Museetissa lienevät alkuperäiskappaleet, joiden kopiot ovat Fornsalenissa (ja sitten vaikkapa Bungen kotiseutumuseon pihamaalla onkin ehkä kopion kopio).
Viimeisen Gotlannin-yön vietin Norderstrand Familjecampingissa, joka on aivan vanhan keskustan pohjoispuolella rannan tuntumassa. Keskustan läheisyys näkyi ainakin telttapaikan hinnassa, joka oli huikaisevat 210 kruunua. Lisäksi suihkut vaativat toimiakseen 5 kruunun kolikon aina 5 minuutin välein. Alue oli kokonaisuutena ihan OK, tosin telttapaikat olivat suorassa auringonpaahteessa ja alusta oli melkoisen kova (pitäen mielessä tyhjän makuualustani). Suihkuja ja vessoja olisi myös ehkä voinut olla lukumääräisesti enemmän asiakasmäärään nähden. Täällä pongasin jälleen pitkästä aikaa "oikeita" retkipyöräilijöitä, tällä kertaa kaksi ranskankielistä perhettä lapsineen. Kännykkäyhteyksistä sen verran, että Gotlannissa tuntui olevan melkoisesti ongelmia ainakin omalla nokialaisellani muodostaa kaksisuuntaista puheyhteyttä - toisessa päässä kuului kyllä mutta itse en kuullut mitään. Takaisin Ruotsin mantereelle päästyäni tämä ongelma korjaantui.
Nisseviken - Visby 64 km
Pyörimistä Visbyssä 17 km
Yhteismatka 81 / 591 km
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti